Hondenmassage

Ontspanning zorgt voor rust en balans in lijf en psyche, een must voor normaal dagelijks functioneren. Massage kan als onderhoudsbeurt of ondersteuning dienen bij
lichamelijke- of gedragsvraagstukken.

Hondenmassage

Ontspanning zorgt voor rust en balans in lijf en psyche, een must voor normaal dagelijks functioneren. Massage kan als onderhoudsbeurt of ondersteuning dienen bij lichamelijke- of gedragsvraagstukken.

Waarom hondenmassage?

Een hond is, net als de mens, het gelukkigst wanneer hij fysiek en mentaal in balans is. Door verschillende oorzaken kan de balans weg zijn en kunnen er ongemakken ontstaan. Door massage in combinatie met oefeningen (en eventueel training) herstellen we het natuurlijk evenwicht en wordt de kwaliteit van leven verbeterd.

Wat in ons vak het allerbelangrijkste is: er wordt gekeken en geluisterd naar de lichaamstaal van je hond zodat we geen grenzen overschrijden. Het is geen kwestie van vijftien minuten verplicht op een tafel staan en een programma afwerken. De hond geeft aan hoe ver we kunnen gaan, in welk tempo en in welke volgorde we dat doen. De massages vinden dan ook in de meeste gevallen plaats waar je hond zich het prettigst en vertrouwd voelt: thuis op 
zijn eigen matje.

Het masseren kan curatief (genezend) en preventief (voorkomend) ingezet worden waardoor het heel veelzijdig is, zowel lichamelijk als bij gedragsproblemen. Voor iedere hond is er wel een massage mogelijk: zoveel honden zoveel mogelijkheden. Er wordt gewerkt op de verschillende huid- en spierlagen, (onderhuids) bindweefsel, maar ook het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding worden door massage positief beïnvloed (verandering gedrag, stressreductie).

Er wordt gewerkt aan het zelfherstellende vermogen van je hond, zodat er op een natuurlijke manier (eventueel in samenwerking met andere specialisten) weer een balans wordt gecreëerd. Het immuunsysteem wordt versterkt en je hond gaat weer fitter en vitaler door het leven.

Spieren

Verkeerde belasting, spanning en stress kunnen knopen of verkrampingen in spieren veroorzaken. De spieren zijn gespannen, doorbloeding stagneert en afvalstoffen hopen op. Hierdoor stagneert de toevoer van zuurstof en voeding met alle gevolgen van dien (spierpijn, verzuurde spieren, vermoeide spieren).

Door massage ontspannen de spieren en krijgen ze een betere doorbloeding en lymfe afvoer, wat de spieren allemaal ten goede komt. Ontstane problemen in spieren zoals hierboven vermeld, maar ook verklevingen, pijnlijk littekenweefsel, verkrampingen of pijnpunten kunnen weggemasseerd of verzacht worden. Tevens heeft een ontspannende massage een pijnstillend effect op de spieren.

Gewrichten

Door massage op en rondom de gewrichten wordt de aanmaak van gewricht smeermiddel (synoviaal vocht) gestimuleerd, waardoor deze soepeler kunnen bewegen. Tevens onderhouden we pezen, banden en spieren rondom de gewrichten. Voor het goed werken van gewrichten zijn ontspannen spieren noodzakelijk. Een gewrichtsmassage is een onderhoudsbeurt bij gewrichtsproblemen (bijvoorbeeld artrose).

Zenuwstelsel en hormoonhuishouding

De aanraking van de huid en spieren is ook van invloed op het zenuwstelsel. Aanrakingen geven een signaal naar de hersenen waarop deze helpt de spieren te ontspannen. Tevens zorgt het voor een stukje lichaamsbewustzijn. Je hond gaat bijvoorbeeld bewuster zijn poten neerzetten waardoor hij stabieler zal gaan bewegen (balans en coördinatie). En niet te vergeten; regelmatig aanraken en masseren zorgt voor een gezond en actief brein.

Hormonen zijn essentieel voor de gemoedstoestand (emoties) en het in het dagelijkse leven goed functioneren van je hond. Aanraking en massage activeren deze stoffen en zorgen ervoor dat het zenuwstelsel haar werk kan doen en er een gezonde balans ontstaat in onder andere het ervaren van emoties. Bij een ontspanningsmassage komt bijvoorbeeld het hormoon endorfine vrij wat zorgt voor verlichting bij eventuele pijn.

Huid en bindweefsel

Onder andere de bloed- en lymfecirculatie worden gestimuleerd waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden zodat zuurstof en voedingsstoffen beter in het weefsel opgenomen kunnen worden.

Organen

Door massage wordt ook de werking van organen indirect beïnvloed doordat het autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd. Organen werken buiten de wil van de hond om, hij hoeft er niets voor te doen (maag, darmen, hart, longen etc). Door massage wordt o.a. spijsvertering, hartfunctie, ademhaling en bloedsomloop positief beïnvloed.

Via via bij Natascha terecht gekomen met onze 10 jaar oude Guus (Staffordshire). De stijfheid die hij liet zien welke wij als normaal beschouwde gezien zijn leeftijd was na een paar massage sessies nihil! Ook oudere honden kunnen dus soepeler door het leven. Zo fijn.

Jeff

Spike (Labrador) nam het er geheel van en lag vol overgave bijna een uur te genieten van de massage. Heel bijzonder om hem zo ontspannen te zien! Zelfs de dagen erna was hij nog ontspannen.

Celine

Spike (Labrador) nam het er geheel van en lag vol overgave bijna een uur te genieten van de massage. Heel bijzonder om hem zo ontspannen te zien! Zelfs de dagen erna was hij nog ontspannen.

Celine